Как се грижа за четките си за гримДнес смятам да ви разкажа как поддържам моите четки.
Преди да започна с това обаче, искам да поясня нещо. Доста време ми трябваше да се убедя, че четките за грим вършат по-добра работа от апликаторите за грим. В началото, когато започнах да се гримирам, и през ум не ми минаваше, че бих могла да ползвам четки. Дори ако трябва да съм честна, не знаех че има четки за грим. И се борих ли, борих с преливането на прахообразни сенки по клепача. Първата ми четка беше на H&M и си я взех, след като реших, че трябва да си правя очна линия с четка. Оттам нататък много дълго време имах само четка за пудра и четка за сенки – и двете от Essence.

Преживях доста голям културен шок, когато видях цената от 6 и нещо лева на четката за пудра. Реакцията ми беше – толкова пари за четка?! Останалото е история, малко по малко осъзнах, че четките са важни, ако държите на добре изглеждащия грим и на спестеното време рано сутрин. Честна дума, може и да нанасяте много бързо фон дьо тена с пръсти, но с четка ще е по-бързо и по-равномерно. 
С четка за сенки се взема много по-малко количество, отколкото с апликатор и да, понякога се налага повече повтаряне с четката, за да постигнете същото ниво на пигментация, но от друга страна, така сами контролирате колко силни да са сенките ви.
Тъй като аз бавно възприемам добрите техники, много много дълго време използвах четките си без да мине през ума мисълта, че трябва да се мият. „Почистването” на четките ми се изразяваше в разрошване на космите с пръст, за да падне предният цвят. Буквално. И един прекрасен ден попаднах на един видео клип, в който мацката обясняваше как и колко често се почистват четките за грим.
Четката за фон дьо тен (и тези за кремообразни продукти, ако имате такива) се мият всеки ден, максимум през ден. Звучи много досадно, но всъщност това ще ви предпази от страшно много микроби и замърсяване на лицето. Както момичето във видеото беше казало – само си помислете:
 остатъците от фон дьо тен от предния ден, полепнали по четката ви + праха в стаята ви, които е полепнал по влажните от фон дьо тена косъмчета +  микробите, които може да завъдите по лицето си = ИУУУУ
Честно от този ден нататък си мия четката за фон дьо тен през ден и хич не си и помислям да пропускам. Личното ми наблюдение е, че откакто започнах да го правя, пъпките по лицето ми намаляха. А и е толкова готино да гледата чистата си четка.
Четките за сенки мия на три-четири дни в зависимост от това колко съм ги използвала, може и всеки ден. А зависи и от това колко четки имам 🙂 Аз, лично, понеже използвам сенки максимум четири дни в седмицата, я мия два пъти.
Четката за руж мия един път на седмица – предполагам, че е недостатъчно, но пък засега спя спокойно нощем.
Как мия четките си:
1)      Може да използвате две измиващи средства:
      –          Или да смесите сапун за ръце със зехтин – в равни дози – и да почистите всяка четка със сместа, като просто я овалвам(?!) и после я изплаквам; 
          –      Или ако нямате време за това, като мен –може да използвате детски шампоан. Мога с ръка на сърцето да кажа, че след една година редовно миене с Кря-Кря, четките не са станали по-твърди и не са изгубили формата си. 
2)      Важно е да миете четката си с главата надолу и да не мокрите металната част, която държи косъмчетата, по този начин предпазвате косъмчетата и лепилото, което ги държи. 
3)      Четката за фон дьо тен обикновено измивам два пъти, просто за да съм сигурна, че всичко е паднало, същото правя и с четките за сенки и руж. 
4)      След като ги изплакна добре, изтръсквам водата от четката с няколко резки изтръсквания (да живее тавтологията) 
5)      Останалата вода попивам като леко притискам четката към салфетка. 
6)      Много дълго време се чудех как да си суша четките. Не можех да ги оставя просто легнали, защото се смачкваше страната, на която лежат. Нямаше как да ги сложа да съхнат в чаша, с главата нагоре, тъй като останалата вода се стича в основата на четката и размива лепилото. Нямаше как да измисля и да съхнат с главата надолу в чаша. И накрая неволята ме научи:


6)      Захванах ги с щипки, подпрях ги на ръба на бюрото си и за всеки случай ги притиснах с една палитра на Inglot. Йей! Четките ми съхнат без да загубят формата си и без да се притеснявам, че водата ще се стече в основата им. Мисията изпълнена. 
7)      В моята топла южна стая четките ми изсъхват за един ден или за една нощ. Само бялото дебелаче /на снимката вдясно/ има нужда от денонощие, за да изсъхне. Но както казах в предишния пост за четките ми – тя е гъста като четките за бръснене на дядовците ни. 

   Общо взето по този начин се грижа за четките си. След като изсъхнат, продължават да стоят на снопчета, но при леко разрошаване се възвръщат към оригиналната си форма и мекота.
 Надявам се публикацията да ви е била полезна 🙂

You may also like