Разни там гадости: ПарабениОт известно време (разбирайте от 2004) отвсякъде ни заливат предупреждения да внимаваме с парабените. Нямам позната жена, която да не знае, че трябва да се пази от парабените. Понякога когато питам приятелки какъв пост би им бил интересен, те казват – ами някоя хубава козметика, ама без парабени. Доста дълго време просто избягвах парабените, без да знам защо точно ги избягвам и реших, че е време да разбера.

Ето и накратко какво аз знам за парабените. Не претендирам за изчерпателност и 100 % достоверност, цялата информация съм събрала от интернет, а всички знаем, че е добре да си имаме едно наум, когато иде реч за интернет: 

Какво представляват парабените?
Парабените са химикали със сходна молекулна структура. Четири от тях се използват много често в козметиката: ethylparaben, butylparaben, methylparaben and propylparaben. Метил и пропил парабенът са най-разпространените. Парабените са често срещана част от състава на козметичните продукти, които съдържат в себе си голямо количество вода, като шампоани, балсами, лосиони, продукти за почистване на лицето и тялото, скръбове и т.н. като основната им цел е да не позволяват размножаване на микробите. На практика те поддържат продуктите ви по-чисти от микроби, абсорбират се през кожата, кръвта и храносмилателната система, което позволява и по-дълъг живот на продуктите.
Какво да търсите на етикета на продуктите?
Ethylparaben, butylparaben, methylparaben and propylparaben и всяка химична съставка, която завършва на  -paraben“.
Колко са разпространени?
В тестовете от урина на почти всички американски граждани са открити следи от парабени, като при жените стойностите са по-високи отколкото при мъжете.
Откъде започна всичко?
През 2004 година английският изследовател на ракови заболявания д-р Филипа Дарбри прави изследване за наличието на парабени в злокачествените тумори на пациентки, страдали от рак на гърдата. Открити са пет различни вида парабени при 19 от 20-те изследвани пациентки. Тъй като изследваните хора са изключително малко на брой – 20 – много научни организации отхвърлят резултатите като несъществени. Но важното е друго – че откритите парабени са били абсолютно непокътнати в тялото, т.е. то не е успяло да ги усвои по никакъв начин, което е индикация, че химикалите могат да навлязат през кожата и да се натрупат в тъкан от млечната жлеза. По-скорошно изследване е открило високи нива на парабени в axilla quadrant, което е частта на гърдите, най-близко до подмишницата. Това е мястото, на което най-често се открива рак на гърдата.
 Една основна слабост на изследването на д-р Дарбри е, че тя е изследвала единствено тъкан от тумор, а не и от здрави клетки, за да провери нивото на парабени в тях. Т.е. би могло и в здравите клетки да има същото ниво на парабени, но те въпреки това да бъдат здрави.
Кои са доказаните вреди от парабените?
Усложнения на ендокринната система : едно от най-сериозните съображения по отношение на парабените е, че те доказано вредят на нормалното функциониране на хормоните, а това води до повишен риск от рак на гърдата и проблеми с репродуктивността. Парабените имитират естрогена, като се свързват с естрогенните рецептори по клетките. Също така те повишават експресията (силата, с която се проявяват гените) на гени, обикновено регулирани от естрадиола (естествена форма на естроген); тези гени карат клетките на рака на гърдата да растат и да се увеличават. Тъй като парабените се използват основно, за да убиват бактерии в продукти, на основата на вода, те притежават известно количество токсичност.
И за да не звучи толкова страшно
Въпреки че парабените имитират естрогена, те имат много по-ниска активност, отколкото естествено създадения в тялото естроген. В изследване от 1998 е открито, че най-мощният парабен – бутилпарабен – има от 10 000 до 100 000 пъти по-ниска активност от естествено създадения в тялото естрадиол (вид естроген).
Честно казано, докато събирах тази информация и я оформях, всичко ми звучеше доста плашещо. Бях готова да изхвърля абсолютно всичките си продукти, съдържащи парабени. Но в последствие реших, че не е добре да се вярва сляпо на всичко, което е написано. Например според Cosmetic Ingredient Review парабените могат да представляват до 25% от състава на даден продукт и чак след това стават вредни, докато обикновено в повечето продукти те представляват от 0,01% до 0,3%. Има много лекари и дерматолози, които ни уверяват, че парабените са безвредни, има и други, които се кълнат в продуктите, изчистени от парабени.
 Всеки избира в какво да вярва. Солариумите също са доказано вредни, но момичетата продължават да ги използват, нали така? Аз лично, следя за състава на продуктите, които използвам и като цяло откривам много продукти без парабени. Не ми пречи да се ограничавам в търсенето на изчистени продукти, но понякога има даден лосион за тяло или сенки за очи, които така ме грабват, че си позволявам да си ги купя, въпреки парабените.
 А какво е вашето мнение по въпроса? Ще се радвам да го споделите.

Източници:
http://www.fda.gov /U.S. Food and Drug Administration/

http://www.realsimple.com
http://safecosmetics.org

 

You may also like