Разни там гадости: Сулфати


Продължавам серията за съставките на козметичните продукти и какво всъщност представляват те. Днес избрах да ви представя една друга голяма „звезда” на продуктите за коса – сулфатите. Отново преди да започнем, искам да кажа, че не претендирам за изчерпателност, винаги ще се намери още някой източник 🙂 постарала съм се да систематизирам и обобщя информацията, която открих.

Какво представляват? Сулфатите са популярни химически вещества, използвани в продукти, предназначени да измиват мазни остатъци. Сулфатите са сърфъктанти – продукти, които са повърхностни активни агенти, които намаляват повърхностното напрежение на течностите, за да им позволи да се разпространяват по-ефективно. Сулфатите са съставката, която пени продуктите.
Какво да търсим на етикета? Ammonium Laureth Sulfate (ALS); Sodium Lauryl Sulfate (SLS); Sodium Laureth Sulfate (SLES) and Myreth Sulfate
Колко са разпространени сулфатите? В декоративната козметика за коса – най-вече в шампоаните сулфатите са една от най-често използваните съставки. Напоследък под натиска на потребителите и някои организации на пазара се предлагат и достъпни шампоани без сулфати.
Каква е разликата?Продуктите със сулфати предизвикат пенене и измиват влагата и естествените масла от косата, това води до ефекта „скърцаща от чистота” коса или кожа,  но също така и до пресушаване на косъма. При продуктите без сулфати, продуктът не се пени и усещането е за неизмита коса, защото естествените масла остават по косъма, което в никакъв случай не означава, че косата не е измита.Също така много често хората използват по-голямо количество шампоан без сулфат, точно заради липсата на пяна.
Какви са вредите от сулфатите? Започваме с  Sodium Lauryl Suflate – тази съставка има свойството да изсушава косъма много бързо. Както споменах по-горе той измива от косата влагата и естествените масла. Може да нарани космените фоликули и това да доведе до косопад. Смята се, че е опасен за космените фоликули, особено ако страдате от косопад. Съставката също така е много агресивна към боядисваните коси, тъй като използването й води до по-бързо отмиване на цвета. Sodium Laureth Sulfate е по-мек сърфъктант и не е толкова агресивен колкото Sodium Lauryl Sulfate, но той се използва по-рядко тъй като не се пени толкова добре и не измива достатъчно добре мръсотията. Няма доказани сведения, че Sodium Lauryl Suflate е канцерогенен.   
Още нещо? Добре е да имате едно наум и за продуктите без сулфати. Под натиска на потребителите производителите започват да отговарят на нуждите им, но все още никой не е наясно какви са ефектите на заместителите на сулфатите и доколко те самите са вредни. Не забравяйте, че отговорността за продуктите, които използваме, зависи от нас.
Източници:
http://www.za-kosa.com
http://www.buzzle.com /articles/are-sulfates-bad-for-hair.html
http://www.livestrong.com/article/159171-the-disadvantages-of-sodium-laureth-sulfate/

You may also like