Тъмните кръгове под очите

/източник на снимката : http://howtogetridofbagsundereyes.net/
 
Много хора страдат от тъмни кръгове под очите – това е един от най-честите козметични проблеми на жените, наред с акнето и мимическите бръчки. Една от най-близките ми приятелки също се бори с този проблем от гимназията насам.
Реших да се разровя, за да видя какви са причините и има ли някакви ефективни начини за справяне с тъмните кръгове под очите и ето какво открих: 

Възможни причини за появяване на тъмните кръгове под очите

 Започвам с най-очевидната – недоспиване. Не е много ясно каква е връзката между недоспиването и тъмните кръгове под очите, но е доказано, че липсата на сън води до избледняване на кожата, което може да направи вашите тъмни кръгове да изглеждат още по-тъмни.
Алергия – алергиите често могат до доведат до тъмни кръгове под очите. Добре е да следите дали, когато алергията ви се изяви, тъмните кръгове се задълбочават, в такъв случай лекуването на алергията, би трябвало да намали и тъмните кръгове. Ако тъмните ви кръгове са постоянни, е възможно да имате хранителна алергия или алергия към някой препарат, която не е установена. В такъв случай е по-добре да се консултирате с алерголог. Друга известна алергия, която причинява тъмни кръгове, е алергията към глутен.
Запушеният нос и хроничните проблеми, свързани с носа, също могат да бъдат причина за тъмните кръгове под очите. Запушеният нос може да причини по-тъмни и разширени вени, а както знаем кожата под очите е изключително тънка и подобни аномалии, лесно се забелязват.
Неправилно хранене – тъмните кръгове често се появяват при липса на витамин К или витамин В12. Добре е да хапвате повече зеленчуци и плодове, най-добре спанак, зеле и други зеленчуци с големи зелени листа. И намалете солта – при по-високо количество сол тялото започва да задържа вода на необичайни места по тялото – напр. торбички под очите; прекаленото количество може да понижи кръвното налягане и кръвоносните съдове могат да изглеждат по-сини от обикновено.
Цигарите  – абстрахираме се от всички вреди, които нанасят на организма ни, но те водят до изпъкнали и по-сини на вид кръвоносни съдове.
Пигментация – за да определите дали повишената пигментация е причината за тъмните ви кръгове, опънете с пръст към веждата кожата под очите си. Ако пиментацията намалява или става на петна, тогава се борите с кръвоносните съдове в тази област. Колко по-плътна е кожата под очите ви, толкова по-малко ще се виждат кръвоносните съдове. Добре е да нанасяте крем с ретинол, за да уплътните кожата – да натрупате колаген, който ще я уплътни. Върху този крем е добре да сложите нормален крем за очи, за да избегнете дразнене и допълнително да уплътните кожата. Тъй като уплътняването на кожата като цяло е доста продължителен и труден за постигане процес, можете да използвате коректор на жълта основа, който да неутрализира сините кръгове.
Ако обаче пигментацията не намалее, обикновено това означава, че тъмните ви кръгове идват по наследство или в следствие излагане на слънце. Добре е да нанасяте крем против слънце непосредствено под окото, ако вече не го правите. Избягвайте да търкате очите си, тъй като честото търкане може да доведе до допълнителна пигментация на кожата (не само под очите ви, а навсякъде по тялото, weird, I know). Ако пигментацията е по-повърхностна, можете да използвате различни локални кремове, съдържащ хидрохинон или женско биле. Ако е по-дълбока, има лазери, които след няколко сесии, могат да намалят пигментацията. Тъй като кръговете в следствие излагане на слънце имат по-жълт или кафяв оттенък, коректор в прасковен нюанс може да ги неутрализира.
Ако очите ви са леко хлътнали  – в такъв случай единствен вариант остават инжекции с хиалуронова киселина, които да „напомнат” хлътналата кожа. По-безболезнен начин да се справите с проблема е да използвате озаряващ коректор, като например този на Rimmel – Wake me up, в него има дребни блестящи частички, които положени над фдт, отразяват светлината и  озаряват погледа.
Торбички, които могат да „хвърлят” сянка под очите и да създадат тъмни сенки. Добре е в такъв случай да намалите солта, да приемате повече вода, да добавите допълнителна възглавница, за да „източите” течността от торбичките. Може да си правите студени компреси с резенчета краставица или изстудени торбички чай – например от лайка или да поставя охладени лъжици под очите си.
Това са някои от най-честите причини за торбичките под очите, не претендирам за изчерпателност, но се постарах информацията ми да е от достоверни източници. Надявам се статията да ви е била полезна.

You may also like