Разни там гадости: Минерално олио


Отдавна не бях писала нов пост в тази поредица и реших, че му е дошло времето. Този път съм избрала да ви разкажа за mineral oils. Един доста противоречив продукт, както се оказа, страшно много момичета предупреждават, че е вреден за кожата, но се оказва, че си има и много защитници, според които продуктът е очернен в следствие на модния напоследък „изчистен състав на продуктите“.
Аз, самата, също не успях да взема решение дали вреди или е безвреден, проверих из колекцията ми и се оказа, че имам продукти, които съдържат mineral oil и до момента кожата ми не е реагирала по никакъв начин, така че смятам да продължа да ги използвам.

Какво представлява минералното олио?
Минералното олио е естествен продукт без цвят и миризма, добит от петрола, който е минал през неколкократни преработки.
Под какви наименования можете да го откриете:
Mineral Oil, Heavy Mineral Oil, Light Mineral Oil, Deobase, Liqiud Paraffin, Liquid Petrolatum, Paraffin Oil, Petroleum White Mineral Oil, Prolatum Oil, White mineral Oil
В тази статия ще ви представя „за“ и „против“ мненията и ще ви оставя сами да вземете решение:
ЗА отборът:
Започвам с прословутия сайт Paula’s Choice(link), който го е определил със статус „добър“. За тези, които не знаят за какво говоря – Paula Begoun е  Опра в света на козметиката, ТВ водеща и автор на много книги, свързани с козметиката и грижата за кожата. Създава в последствие козметична линия, като цялата й работа – както в телевизията, така и като писател и собственик на козметична линия е да предлага най-добрите и качествени продукти на своите последователи и клиенти. На сайта, на който продава своята козметика, има и допълни отдели, в който Паула прави ревюта на много голям спектър от козметични продукти като подробно обяснява какво в тях помага и какво вреди. Много често прави класации на най-добрите продукти от определен вид, създадени по-скоро според качеството на състава на продукта, отколкото на неговата популярност. Има си и нещо като речник на козметичните съставки, в който накратко обяснява кое какво е и доколко вреди или помага.
Та според Паула, минералното олио е широко разпространена съставка в козметичните продукти, защото не запушва порите (тъй като никога не преминава в твърда форма) и не предизвиква никакви алергични реакции. Минералното олио се счита за най-хидратиращита недразнеща съставка, открита някога. До някаква степен минералното олио може да попречи на кожата да диша, но според Паула това би трябва да прави всеки добър антиоксидант. (бел. авт. Да си призная, това ми прозвуча странно, но цитирам дословно, така че няма да философствам). Минералното олио и петролатум-ът са смятани за едни от най-добрите съставки при лекуване на рани и се нареждат сред едни от най-добрите хидратиращи съставки в козметиката.
Минералното олио се сертифицира или от Американската Фармакопея, или от Британската Фармакопея..Оттам идват и основните съмнения за положителните качества на минералното олио – доколко то е пречистено преди да бъде използвано в козметични продукти?
ПРОТИВ отборът:
Тук ще използвам един друг сайт, който също е много голям критикар по отношение на козметичните съставки, да не кажа, че често ми се струва, че малко го удрят на конспирации. Но това е лично мнение. Говоря за EWG Skin Deep(link) според тях минералното олио е категоризирано като средно към слабо опасно. Опасността от рак е ниска, няма никакви доказани последствия върху репродуктивните способности, докато опасността от алергии е по-скоро средна.
Прочетох много други сайтове и почти навсякъде бяха изразявани опасения за това, че минералното олио запушва порите, пречи на кожата да диша и води до комедони. Някои сайтове споменават, че то не успява да бъде попито в кожата, а остава на повърхността и така симулира хидратация, докато не бъде изтрито от дегримьор или друг почивстващ продукт. Допълнителните му грехове са, че в следствие на това, че пречи на кожата да диша, забавя развитието на клетките и води до преждевременно остаряване на кожата. Но абсолютно никъде не открих да е правено изследване, което да потвърди, че това е канцерогенна съставка и е опасна за здравето ви.
Моето мнение е, че всичко опира до собствената ви кожа по отношение на минералното олио, разгледайте колекцията си, вижте кои продукти го съдържат и си припомнете дали сте забелязали да имате подобни проблеми, когато ги използвате. 
Отново завършвам статията с това, че не претендирам за изчерпателност и 100% достоверност.
Източници:

You may also like