Как да харчим по-малко за козметика?


От много време обмислям дали да пусна тази статия, защото темата е доста противоречива. От една страна често виждате постовете ми с нови покупки и аз очевидно им се наслаждавам, от друга страна – понякога купуването излиза извън нормата и е хубаво човек да има задръжки. Признавам си преди година, имах много по-големи проблеми с пазаруването на козметика, отколкото сега. И въпреки че през 2014 си купих немалко продукти, пак е по-добре от онова, което правех през 2013. Блогът също ми помогна, защото нагледно виждам колко и какво пазарувам. 
Реших да ви споделя моите надлъгвания със самата мен в борбата за ограничане на пазаруването, без да претендирам да откривам топлата вода. Тези неща работят при мен, а вие може да ги нагодите към себе си, както ви е приятно.

Винаги купувайте само по един нов продукт от даден вид
Понякога е много трудно да се удържам, когато видя нова линия сенки или червила на дадена марка. Съвсем наскоро случайно се загледах в молив-сенките на Римел, суоч-нах ги в магазина и бях готова да си тръгна с три от тях. Но си дадох сметка, че не познавам продукта, не знам дали цветът ще издържи достатъчно дълго на клепача ми, дали няма да се събере в сгъвката на окото и дали моите чувствителни очи няма да реагират на продукта. Предадох се и си взех само един цвят, сенките се оказаха супер сполучливи и бих си взела поне още един цвят, но не сега – в момента искам само да се наслаждавам на този, с който се сдобих. Идеята е, че купувайки нов продукт, колкото и невероятно да изглежда суоч-нат на ръката ви, вие не знаете реално доколко е успешен той и доколко ще ви допадне. Така че „минимизирайте риска“ и си вземете само един.
Поставяйте си времеви ограничения колко време ще използвате един нов продукт, преди да си вземете втори
При мен по отношение на козметиката с пълна сила важи „без един може, с един не може“. Ако например реша, че ми трябва червено червило, си купувам някое, което предварително съм набелязала, след което в главата ми се върти само „червила, червила, червила“ и седмици наред само мисля колко още да си купя, което понякога намалява удоволствието от използването на новото ми червило. Затова си наложих различни времеви ограничения за използването на даден продукт – например, ако си купя нов фдт, си имам правило, че ще го използвам поне 2 месеца, преди да си купя друг. Ако си купя ново червило, ограничението ми е около 2 седмици, но в действителност минат ли тези две седмици засега все успявам да се кротна и гладът ми намалява. Звучи тип „надлъгване със себе си“, но работи – стига разбира се, да проявите воля. Много е трудно, когато искаш да пробваш 68742934780938 вида фдт-и, а знаеш, че може най-често на 2 месеца да си купиш нов, но от друга страна – така избирате много по-внимателно кой да е следващият ви фдт и намалявате риска да останете недоволни.
Да, може и да сме убедени на 100%, че няма да спрем да използваме новото си червило, но не казахме ли същото и за предното, което зарязахме на 1/3 използвано?
Дайте си сметка за колко време изхабявате един продукт, преди да си купите още един подобен
Всяка от нас е имала момент, в който си е купила второ от любимото си червило или фдт, за да има „за запас“. Хайде да бъдем честни – колко често повтаряте фдт или червило? Много често когато най-накрая успеем да свършим даден продукт, вече искаме да пробваме нов и рядко повтаряме покупката. Да не говорим колко време реално ни отнема да изхабим един фдт(при мен около година нередовно ползване) или червило (6 месеца нередовно ползване). Наскоро осъзнах, че искам да си купя 3 нови фдт, един, от които, с много висока цена. И бях на косъм, честна дума – бях готова да отида в мола и да си ги купя и трите, за да спра да се боря с тази „нужда“. И после си казах – окей, в момента имаш 2, които ще изхабиш със зор до края на лятото, кога аджеба ще успееш да изхабиш другите три!? И просто си видях парите да отиват в канала. Все още се удържам и си използвам един и същ фдт вече 2 месеца, да си призная вече съм го преполовила, което си е цяло чудо за мен и съм много доволна да виждам, че използвам това, което съм си купила. Все още искам да си купя другите три фдт, но вече съм много по-дзен и съм си обещала, че свърша ли настоящия, ще си взема един нов, а не три.
Дръжте си продуктите на видно място, за да знаете колко точно имате от всеки вид
Редовно си разчиствам колекцията и вадя нови продукти, които да използвам. Ако преди шест месеца ме бяхте попитали колко моливи за устни имам, щях чистосърдечно да ви кажа – нула, после когато си разгледах колекцията, се оказа, че имам 3! 3 молива, за които дори не си спомнях, че притежавам. Извадих ги и сега ги държа в една чаша, заедно с четките ми за очи и течните червила. Така си напомням да ги използвам. Разделих си всички продукти по видове и в момента преди да купя нещо ново, проверявам колко подобни продукти имам. Например мислех, че имам около 10-ина червила, оказа се, че имам 24. Сигурна съм, че някой се е задавил, когато го е прочел. Обещала съм си, че няма да си купя ново червило, преди да изхабя някое от наличните. За момента се справям доста прилично с доизхабяването на някои от червилата ми. Да знаете колко точно продукта имате от даден вид, действа доста отрезвяващо на желанието да си купите още.
Разредете излишните посещения на Lilly & DM
Сигурна съм, че няма по-подходящо място, в което да убиете 10 минути, докато пристигне закъснялата ви приятелка, но повярвайте ми – няма да се отрази добре на бюджета ви. И със сигурност ще си купите нещо, от което нямате нужда. И още нещо – тампони за грим и памук се продават и в аптеката, и в супермаркета. Шокиращо, знам.
Шегата настрана, случайните отскачания до подобни магазини тип „аз само да видя“, никога не спират дотам. Ако наистина сте решили да ограничите покупките, бъдете силни и избягвайте дрогериите, по-добре да не ходите 2 седмици и после да отидете веднъж и да купите всичко, което сте набелязали, отколкото да отскачате 4-5 пъти и да купувате едното нещо, което искате + някой случаен бонус.
Златното правило „10% намаление, не е намаление“
Много е нечестно, знам. Това го научих по трудния начин от моя приятел, който веднъж ме чу как отивам да пазарувам в Сефора, защото има 10% намаление и каза „Ама това не е намаление!? Намаление е, ако е поне, 50%“, на което аз се изсмях, защото в козметиката рядко правят подобно намалание. И все пак – 10% намаление, не е намаление. Много често сайтовете за онлайн пазаруване правят подобно намаление и почти винаги се улавям, че искам да се възползвам и после си давам сметка как 3 евро намаление от 30, няма да ми спести кой знае колко пари.
И така – това са част от правилата, които спазвам, когато пазарувам и трябва да ви призная – купувам много по-малко. Целта ми не е да спра да купувам. Аз обичам козметиката, тя ми е хоби и винаги се радвам много на нещата, които притежавам. Понякога излизам извън нормата и това се опитвам да предотвратя.
Важното е да бъдете щастливи и да правите това, което обичате. Не е нужно да минете на „козметичен пост“, за да докажете на хората, че не прекалявате с козметиката. В крайна сметка това са вашите пари, които вие сте изработили и никой няма право да ви казва как да ги харчите. Но в един момент, когато решите, че ви се ходи на почивка в чужбина или искате нова кола, ще ви дояде, че сте пръснали 100-ина лева за козметика, която просто си лежи в шкафа, вместо да ги използвате за почивката.
Ще се радвам да ми споделите вашите трикове за намаляване на харчовете или просто да ми споделите вашето мнение по темата.

You may also like