Как да прехвърлим сенки от единичните им кутийки в празна магнитна палитра


От много време гледам клипчета за depot-ване на сенки в ютуб – или на български казано, да извадите сянката от пластмасовата единична кутийка и да го прехвърлите в голяма празна палитра. По този начин се спестява място и всички продукти се събират на едно. Наскоро се сдобих с подобна празна палитра (благодаря ти, Кристин :*) и реших, че трябва да пробвам да си прехвърля единичните сенки.
Простете кофти светлината, но не можах да се сдържа и ги прехвърлях в 10 вечерта вкъщи.
Гледала съм много клипчета и това е един от най-лесните варианти, който открих. Преди да продължа искам да подчертая, че този вариант не работи при сенките на МАС или кутийки с по-дебело дъно.

Ще са ви нужни:
1)      Празна магнитна палитра
2)      Спирт – поне 70%
3)      Капкомер
4)      Свещ
5)      Нож за плодове или какъвто ви е удобен
6)      Салфетки
Какви са стъпките:
1)      Обелете хартиената лепенка на гърба на сянката, която посочва цвета и състава й:
2)      Повечето единични сенки имат дупчица в средата на дъното:

3)       Хванете сянката за края на капачето или ако имате някаква щипка, може да ползвате и нея и задръжте сянката над пламъка на свещта. Внимавайте да не допрете пластмасата до пламъка, дръжте я на около 4-5 см разстояние:

4)      Задръжте кутийката за около минута, минута и половина, като може от време на време да проверявате дали дъното не е започнало да се разтапя.
5)      Когато усетите, че дъното е поомекнало, поставете сянката с дъното нагоре и с върха на ножа натиснете в малката дупчица, която ви показах по-горе. Не е нужен прекалено силен натиск, ако дъното е омекнало достатъчно, лесно ще отлепите металното дъно от пластмасовата кутийка:

6)      Оставете сянката да изстине добре, за да не се изгорите. По металното дъно ще има лепило, с капкомера капнете няколко капки от спирта, така че да разтвори лепилото. Аз лично разтапях една сянка, докато друга изстива.
7)      С кърпичка или салфетка разтъркайте внимателно металното дъно, за да премахнете лепилото. Ако става по-трудно, капнете още няколко капки алкохол и оставате да подейства. Търкайте внимателно, за да не натрошите самата сянка, която е с лице към салфетката.

8)      Сянката ви вече е готова! И тук идва най-големият недостатък на този начин за depot-ване. Аз лично нямам тънък магнитен лист, който да може да изрязвам и да залепям на дъното на всяка метална „паничка“. Проверих в няколко железарии и мъжете ме гледаха като изкопаемо. В интернет се продават, но цената им е леко неприятна. Затова избрах по-прост начин – просто поставих сенките си в палитрата без каквито и да е обозначения. В отделен тефтер си записах кои цветове съм прехвърлила в празната палитра. Тъй като всичките ми единични сенки са на различни марки, не ми е трудно да ги разпознавам по памет, но ако имате много от една марка, няма да ви е много удобно. Другият вариант е да си направите схема на палитрата, която да държите някъде и в никакъв случай да не размествате сенките, за да не ги объркате.
Това определено не е най-успешният начин за организиране на единични сенки, но поне беше лесен откъм изпълнение. Получи се наистина бързо, не ми трябва сто и петдесет инструмента и не се изгорих нито веднъж. Пак повтарям, че този метод не работи при сенките на МАС или такива с по-дебело дъно, просто защото пластмасата би се размекнала много по-трудно, но за сенките ми на Golden Rose, Trendy и Essence е просто идеален. 
На снимката се вижда и сянка на NYX, която извадих по друг начин – някои момичета споделят, че ако с капкомер капнете няколко капки спирт в нюнюнчестото разстояние между металната паничка и пластмасовата опаковка на сянката – най-вече в ъглите, след 2-3 минути спиртът започва да разгражда лепилото. След което се подпъхва върха на нож в същото това нюнюнчесто пространство и сянката се избутва от пластмасовата опаковка. Признавам методът не е много успешен, защото острието на ножа е по-дебело и деформира металната паничка. Спиртът не успява да достигне до всичкото лепило и в един момент при по-голям натиск има възможност директно да изстреляте сянката нанякъде. Другата опасност е ножът да изскочи от това пространство и да се забие в сянката или пръстът ви – не, не ми се случи, но си го представях през цялото време.
Крайният резултат: 
И така, успях да си спестя малко място, след като прехвърлих сенките – за моя радост, залепнаха добре за празната палитра без нужда от намагнетен лист и не се плъзгат по повърхността на палитрата. Ако открия по-добър и лесен начин за прехвърляне на сенките, ще ви споделя. Дано съм била полезна.

You may also like