Сух шампоан – предимства и недостатъци

batiste dry shampoo

Здравейте момичета,

Днес ще си поговорим за един продукт, който се оказа доста противоречив – сухия шампоан за коса. Спомням си, когато се появи на пазара, аз бях много изненадана, че са измислили подобно нещо и нямах търпение да го изпробвам. Идеята да забавя с един ден измиването на косата и да получа обем без топиране, звучеше изключително примамливо. Batiste се появиха в България и радостта ми беше пълна – аз все още вярвам, че това е най-популярният и разпознаваем сух шампоан в Европа.

Както виждате от снимката – пробвала съм няколко варианта (включително и този за брюнетки) и то усилено. Имах период, в който изхабявах една подобна опаковка за нула време. В един момент обаче скалпът ми започна да реагира – сърбеж, черни точки, усещане за сухота и сякаш шампоанът спря да действа. Дадох си доста дълга почивка – около 3 пълни месеца без сух шампоан. Беше ми много трудно да се върна към режима ми на често миене на косата и на липсата на онзи обем, но скалпът ми се върна към нормалното си състояние. Споделяла съм с няколко фризьорки колко обичам да използвам сух шампоан и реакцията им често е една и съща – оо, не, не, той е много вреден! В същото време сухият шампоан е на пиедестал сред приятелките ми и не мисля че някоя от тях го намира за вреден – честно казано, нямам приятелка, която да споделя моите оплаквания. Покрай тези преживявания се зачудих доколко безвреден е сухият шампоан, разрових се в интернет и реших да ви представя няколко позитивни и отрицателни страни на сухия шампоан 🙂

+ Едно от основните предимства на сухият шампоан е разреждането на честотата на миене на косата – тук не говоря само за спестеното време, а и за всички онези статии, които сте чели, в които авторите ви съветват да миете по-рядко косата си. Да, звучи неприятно, но съвременната жена понякога прекалява и премива косата си, сулфатите отнемат естествената влага и омазняване от косъма и той изглежда по-сух. Един ден повече може да звучи минимално при разреждането на измиванията, но в продължителен период от време оказва влияние.

+ По-рядко миене = по-рядко изсушаване и изправяне на косата – имала съм съквартирантки, които изправят косата си всяка сутрин, независимо дали им е първи, или трети ден от измиването. Но повечето момичета изправят и оформят косата си еднократно – след изсушаване. Ако миете косата си на два дни, това означава три пъти термална обработка през седмицата. Ако я миете на 3 или 4 дни, термалната обработка се свежда до 1-2 пъти и косата ви ще ви бъде благодарна.

+ Прическата ще издържа по-дълго – при мен сухият шампоан често работи и като лак за коса. Позволява ми много по-лесно да оформя косата точно както аз си я представям. Друг плюс е, че използвам сух шампоан след фризьор – все още не съм успяла да получа в домашни условия видът, който ми предлага моята фризьорка – малко сух шампоан след като се прибера и нейният труд се задържа на косата ми малко по-дълго.

+ Удобството и спестяването на време са толкова очевидни, че няма смисъл да ги споменавам 🙂 Но искам да ви споделя един трик, който научих наскоро – първоначално сухият шампоан бил предназначен да се използва на току-що измита коса. Смята се, че така той забавя омазняването, а не го тушира – както се рекламира в момента. При мен след няколко изхабени бутилки от Batiste, ефектът ставаше все по-краткотраен и ми се е случвало да напръскам косата си сутринта и към 3 вече да изглежда доста зле. Реших да пробвам да я пръскам след миене и ефектът е много по-дълготраен, косата ми може да издържи дори 4 дни и има страхотен обем(предвид, че без сух шампоан на третият ден е аха-аха и често я измивам вечерта на втория)

+ Обемът, който ми дава сухият шампоан, е несравним – оформям ли косата си, задължително го използвам – не обичам да се топирам, никога не съм си правила вафли и исках някакъв по-лесен начин за обем – е, по-лесен от сухия шампоан няма. Така хем косата ми изглежда по-обемна и плътна, хем издържа по-дълго в чист вид.

– Ако решите да послушате съвета ми и да използвате сух шампоан на чиста коса, нека ви предупредя – косата не е много доволна, общо взето още на втория ден, скалпът започва да ме сърби и усещам косата си утежнена – не мазна, а буквално я усещам „опакована“ в сух шампоан, при допир е по-суха от обикновено и невинаги е лесно да прекарам пръсти през нея.

– Основният ефект на сухия шампоан понякога е и голям дефект – матирането на косата отнема не само омазняването, но и естественият й блясък, която я прави да изглежда по-суха. Това в комбинация с белия филм, който оставя по косата, може да накара някой по-нетактичен колега да зададе неудобни въпроси.

– За съжаление някои марки използват доста евтини съставки в сухите шампоани, като алуминий – след като научих за това, веднага проверих състава на Batiste и нека ви успокоя, че е напълно безопасен. Но имайте едно наум и преглеждайте състава преди да втриете сухия шампоан в скалпа си.

– Ако имате чувствителен скалп или пърхот, сухият шампоан почти сигурно ще задълбочи проблема ви, използвайте го с мярка и за не повече от ден. Възможно е, ако прекалите с използването му, да си докарате моите оплаквания. Хубаво е да запомните, че макар и голямо удобство, сухият шампоан не може да отмени измиването и идеята му е по-скоро да се използва в екстремни моменти, а не ежедневно.

Надявам се статията да ви е била интересна и ще се радвам да ми споделите – какво е вашето мнение за сухия шампоан, привърженици ли сте, или го избягвате и кои са любимите ви марки?

You may also like