Да повдигнем завесата | Хиалуронова киселина

Здравейте момичета,

Днес ще си говорим за Хиалуроновата Киселина (ХК) – детето-чудо на съвременната козметична индустрия. Съставката, която връща годините назад, изглежда кожата и ви помага да изглеждате свежа като прасковка. Сладките приказки приключват тук и следва леко суха информация, постарах се да я предам в разбираем вид и ако имате въпроси, ще се радвам да отговоря. Все пак искам да отбележа, че съм просто любител, нямам медицинско или химично образование, само любопитство в изобилие. Ако не сте съгласи с нещо, ще се радвам да го дискутираме тук/ на страницата на блога/ или на лично съобщение. И така, нека започваме 🙂

Към момента хиалуроновата киселина се води (една от) най-силните овлажняващи съставки в козметиката. Това се дължи на нейното свойство да придърпва вода към себе си и да я задържа, (почти до 1000 пъти собственото й тегло). Друга много силна нейна страна е, че шансът да раздразни кожата ви е почти минимален, тъй като тя се съдържа естествено във вашата кожа от деня на раждането ви – т.е. тялото я разпознава и дори да я нанесете външно, то няма да реагира срещу нея. Хиалуроновата киселина се намира в нашата кожа, в ставите, в косата, очите и дори в нервите ни.

Ако се замислите, съм сигурна, че ще откриете поне един продукт във вашата колекция, който да съдържа ХК в състава си. И макар ХК да възстановява гладкия и хидратиран вид на кожата, да връща назад времето и годините и да звучи като най-перфектното нещо, което можете да поставите на лицето си, е нужно да се обърне внимание на някои нейни недостатъци или по-скоро характеристики, които компаниите премълчават. Не гледайте на ХК единствено като продукт, който да бори признаците на стареенето, тя е изключително ефективна в хидратирането на кожата – т.е. може да сте на 20 и пак да използвате ХК, ако имате нужда от хидратация. Тази съставка по никакъв начин няма да забърза стареенето на кожата ви, това е просто мит.

И така, нека направим една по-реалистична характеристика на ХК:

  • Тя е силно зависима от средата, в която я използвате – хиалуроновата киселина не генерира сама по себе си вода, която да хидратира кожата ви. Тя я придърпва към себе си като магнит, т.е. ако живеете в регион с влажен въздух, хиалуроновата киселина ще „засмуква“ вода от въздуха, която ще остава в кожата ви и лицето ви ще изглежда сочно и хидратирано. Но ако живеете в Дубай (горките вие :D), където въздухът е сух и лишен от влага, ефектът ще бъде не толкова впечатляващ. Попаднах на разни теории, че в подобен случай ХК „засмуква“ вода от по-дълбоките слоеве на кожата и това води до хидратиран външен вид, но дехидратация на дермата, но това ми звучи малко пресилено. За да се справите с подобен обратен ефект, е добре да нанасяте хиалуроновата киселина в помещение с повече влага – например в банята след душ. Въздухът ще бъде наситен с влага и ХК ще я „засмуче“ към лицето ви. Ако ли не, защото не всички се къпят сутрин преди работа, постарайте се да навлажните лицето си, преди да нанесете ХК.

 

  • Молекулата на хиалуроновата киселина всъщност е доста голяма спрямо други и това й пречи да навлезе в по-дълбоките слоеве на кожата. Т.е. без значение колко търкате вие самите, не може „да набутате“ молекулите на хиалуроновата киселина по-дълбоко. Все пак част от нея прониква, но количеството е нищожно спрямо това на други съставки. Хубавото е, че ХК естествено се съдържа в най-дълбокия слой на кожата – дермата, но с годините нейното производство намалява и е нужно да си я набавяме по друг начин. Добрата новина е, че козметичната индустрия не спи и вече е създадена „смалена“ молекула на ХК, която е по-малка като размер от тази на „класическата“ хиалуронова киселина и по този начин се създава възможност да проникне в по-дълбок слой на кожатаа. Открих две конкретни имена на тази „смалена“ молекула и по-скоро ги считайте за две отделни съставки, а не за едно и също нещо – хидролизираната хиалуронова киселина (Hydrolized Hyaluronic Acid) и Sodium hyaluronate.

 

  • Третият основен недостатък на хиалуроновата киселина е, че тя се разпада изключително бързо при нанасяне. Самата молекула има много dynamic turnover rate???. Хиалуроновата киселина се задържа в кръвта ни от 3 до 5 минути, по-малко от ден върху кожата и до 3 седмици в хрущялите. Т.е. макар и хиалуроновата киселина да звучи като перфектната съставка за хидратация, тя има прекалено кратък живот, за да окаже дълготраен ефект върху нашата кожа. И за момента се налага да я нанасяте ежедневно, ако искате да запазите ефекта. Не вярвайте на реклами като „остатъчен ефект“, те ви заблуждават.

 

  • Ако вече ви сърбят ръцете да си купите хиалуронова киселина след този пост (което горещо ви препоръчвам), е по-добре да потърсите продукт под формата на серум, а не крем. Като цяло серумите винаги се използват след измивен продукт и лосион/тонер и са създадени по такъв начин, че да проникнат по-надълбоко в кожата и реално да предизвикат промяна. Кремовете можете да приемете като защитен повърхностен слой, който да запечата всички предишни стъпки, които сте нанесли и леко да засили тяхното действие. Кремовете имат по-ниско ниво на проникване в кожата, а както вече обясних – искаме ХК възможно най-дълбоко 🙂

 

  • Още нещо, което е много важно да знаете, е че няма такова нещо като продукт, съставен от 100% ХК, защото това, че в състава на тонера се съдържа само ХК изобщо не означава, че самата й наситеност е 100%. Всъщност изобщо не вярвайте на 50% или дори на 25%, и ако сте начинаещи в използването на ХК, най-добре е да започнете с 1%. Не забравяйте, че това все пак е киселина, и особено ако сте около 30-те, изобщо не е нужно да почвате с най-високия възможен процент. Нормално е първите няколко пъти да усетите леко щипане и зачервяване, но то трябва да отшуми. Ако се засили или зачервяването не изчезне, прекратете употребата на тази ХК и ако не ви е минало желането, пробвайте с друга марка. Не стресирайте кожата си, а й дайте време да свикне, че сте привикали „тежката артилерия“. По това, което прочетох, най-силната концентрация, която се препоръчва да използвате, е 4% (и то да я достигнете постепенно).

И сега е редът да ви кажа, че аз, самата, още не съм използвала продукт с ХК, но докато подготвях тази статия се насочих към няколко. Ако се интересувате от „умна“ грижа за кожата, сигурно сте чували вече за Deciem и техните дъщерни компании – Niod, the Ordinary, Stem, the Fountain и т.н. Оставям ви линк към официалния сайт на Deciem, откъдето може да отворите сайтовете на всяка една компания. Горещо ви препоръчвам да отделите време и да прочетете внимателно цялата предоставена информация, преди да поръчате продукт. Аз смятам да започна с The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5, но Niod предлагат MMCH2, който е значително по-скъп като цена, но и с по-високо качество 🙂 Nivea също пуснаха ампули с хиалуронова киселина, но в момента не мога да открия състава им, за да споделя някакво мнение за тях.

Надявам се да съм била полезна, ако имате въпроси или мнения, споделяйте, ще се радвам да дискутираме.

You may also like