Чувствителна кожа | 10 съвета как да се справим със сърбежите и неудобството

Здравейте,

Аз съм Ани и имам дермографизъм и (от време на време) дерматит. Чувствителността на кожата ми се изостря през преходните месеци и покрай по-стресови ситуации (като организацията на сватба). В момента кожата ме сърби почти непрестанно и навсякъде и всяко дори нежно почесване оставя силно и видимо зачервяване, което не избледнява бързо.

Предполагам, че много от вас се изправят пред подобни проблеми в някакъв период от годината. Затова реших да ви споделя няколко основни препоръки как да се справите с раздразнената кожа и как да намалите зачервяванията и дискомфорта. Както знаете не съм лекар, съветите ми са по-общи и не биха могли да ви помогнат особено, ако имате силно изразен проблем – в такива случаи винаги е добре да посетите дерматолог.

Прекратете използването на продукти с ексфолиращи частици

Високата чувствителност на кожата обикновено е свързана със силна реакция към всякакъв вид търкане. Може би имате само сърбеж, а инак кожата ви изглежда спокойна и не-зачервена, но това не означава, че не е раздразнена. В такива случай горещо ви препоръчвам да забравите за скръбове и ексфолиране. Това само ще раздразни кожата още повече, ще увеличи сърбежа и зачервяването и е възможно да разнесе проблема (ако оплакванията ви са от този тип)

Дайте почивка на гъбите и ръкавиците под душа

Логиката е същата като при горния съвет – по-малко търкане = по-малко раздразнение. Може да сте отвикнали да нанасяте душ-гел или сапун с ръка, но кожата ви ще ви е благодарна. Не забравяйте, че и от влагата и факта, че гъбите и ръкавиците остават в банята след душ, те са идеална среда за развитие на бактерии.

Изберете си нежен душ-гел, който не пресушава

Сигурна съм, че и вашите мозъци са промити като моя и пухкава пяна=чиста кожа, но е добре да си имате едно наум. Сулфатите са пенещи агенти, които създават пухкавата пяна. За съжаление сулфатите могат да премият защитният „мазен“ слой на кожата и да я оставят „оголена“ за външни агресори. Грижата за кожата е и под душа, не се изразява само в лосиони и масла за тяло. Затова отделете малко време и изберете измивен продукт, който е възможно най-нежен.

Хидратирайте до откат

Знам, че сигурно ви мързи. И мен ме мързи. Но ако кожата ви е раздразнена, хидратацията ще й помогне да се успокои. Често кожните раздразнения вървят ръка за ръка с по-изсушена кожа, която е жадна за хидратация. Прегледайте добре състава на лосионите си за тяло, течният парафин няма място сред вашите продукти. Изберете нещо нежно и нанасяйте сутрин и вечер. За мен един от най-добрите лосиони, които съм ползвала е на DM с масло от макадамия и карите – огромна опаковка, добър състав, достъпна цена и силно хидратиращ.

Вземете си термална вода

Макар и да ви звучи като същото като мицеларна вода, двете са различни. Термалната вода е вода, обогатена с минерали, която има успокоително действие. Ако сте навън и кожата ви засърби, може да се напръскате с термалната вода – хем ще ви освежи, хем ще успокои неудобството. Важното е само да попиете излишъка, а не да го оставите да изсъхне върху кожата. При мен термалната вода успокоява сърбеж, зачервяването на очите (макар че сигурно само аз си пръскам очите с термална вода) и подуването след епилиране.

Изберете по-щадящ начин за епилиране на кожата

Или казано по друг начин – ако имате нежна кожа, кола-маската не е най-добрият вариант за вас. Скоро ще има пост за моя опит с лазерната епилация, но отсега ще ви кажа – основната причина да мина на лазер беше, че кожата ми е толкова тънка на места, че кола-маската винаги откъсваше парченце тук-там. Макар и неколкократно по-скъп, комфортът от лазера е просто ненадминат и не искам и да чуя за кола-маска.

Обърнете внимание на гардероба си

Изберете си дрехи от естествени материи, които няма да задушават кожата ви и ще й позволят да диша. Синтетичните материи, макар и по-достъпни, могат да създадат много проблеми на кожата – включително акне по тялото, защото често запарват. Обърнете внимание дали някоя дреха не придизвиква сърбеж и зачервяване. При мен през зимата се случва да обуя някой чорапогащник и до няколко минути целите крака да ме сърбят. Тесните дрехи, които описват тялото, от изкуствени материи могат да раздразнят кожата.

Пазете се от слънцето

Ако кожата ви е по-чувствителна и лесно раздразнима, слънцето може да я раздразни допълнително. Избягвайте часовете около обяд, нанасяйте слънцезащитен крем и стойте под чадър. Дори и да не сте с чувствителна кожа, след години ще бъдете благодарни на днешното си Аз. Слънцето е един от основните причинители на преждевременното остаряване на кожата. Не го подценявайте.

Пийте повече вода

Откакто започнах да пия повече вода, кожата ми се преобрази. Разбира се, не го отдавам само на водата, но определено и тя е от значение. Опитайте се да си създадете навик да изпивате поне литър вода на ден. Преди години, когато реших, че трябва да увелича приема на вода, пиех насила и без убедена, че някой ден просто ще се удавя 😀 с времето свикнах да приемам повече вода и сега не излизам никъде без бутилка вода.

Опитайте се да сте по-спокойни

Доста често, оплакванията ми се обострят, ако съм по-притеснена и натоварена. Животът на всички ни е забързан и пълен със сума ти задачи  и ангажименти, но това тяло ще ви служи поне 80 години. Няма винаги да сме на 20 или на 30, опитайте да забавите темпото и да си отделяте достатъчно време за почивка и възстановяване на енергията. Работата не е заек да избяга, ще бъде там и утре 😉

И така, надявам се да съм ви дала идеи и да съм помогнала за по-малко сърбежи и зачервявания. Ако вие имате подобни трикове, споделяйте, за да помогнем и на други дами 🙂

You may also like