Как да си организираме сватбата сами ч.1

Честито!

Сгодили сте се и вече планирате голямото събитие, така че ви пожелавам да бъдете много щастливи и да го преживеете с възможно по-малко нерви и караници. Ако пък вече сте минали по този път и няколко годишнини са отметнати, давайте съвети в коментарите, за да улесним бъдещите булки! Планирам да направя повече от един пост, защото нещата са много и в зависимост от това дали ви е интересно 😊 Днес ще започна с най-основните неща :

Тъй като ние се сгодихме през юни 2016 и решихме сами да платим за сватбата, си дадохме повече време и беше ясно, че сватбата ще е през 2017.

Изберете датата, защото винаги ви питат първо за нея

Начинът, по който аз избрах нашата дата е достоен за виц – той няма нищо общо с важен за нас ден, а е основан изцяло на моята „логика“. Накратко – обичам празниците да са разпределени равномерно през годината и като прегледах календара от лични и светски празници, месеци като януари/февруари/март/май/юни/ноември/декември отпаднаха. След което останаха само няколко – април е прекалено променлив и хладен във Варна, юли и август са прекалено горещи и не исках сватбени снимки, на които аз съм зачервена и потна, а любимият с полепнала риза. Септември е идеален, но пък знаете, че това е училищен месец, та исках сватбата да е преди 15-и септември и от двете възможни съботи избрах първата – 02.09.2017. Малко съм екстра, знам 😀 но при избора на вашата дата, освен важни лични за вас дати, помислете – ако искате сватбата да е на открито, кои месеци го позволят? Планина/море – летните месеци на морето хотелите отказват да правят сватби, защото са пълни с туристи и обикновено ритуалните зали са основната зала за хранене на туристите, да не говорим, че е възможно да ви кажат – сватба до 12 часа, после спираме музиката! Ако любимият ви има сенна хрема или се поти много, пак няма лошо да го вземете предвид. В допълнение говорейки за конкретен ден – много неща могат да ви излязат по-евтино, ако се ожените през седмицата, но пък гостите ви може и да мърморят. Ако искате църковен брак – хвърлете едно око на Пости/Задушници/Обезглавявания на св. Йоан (майтап няма, една позната искаше да се ожени на 29 август и свещеникът й е казал, че не може, защото тогава е Обезглавяването на св. Йоан Кръстител)

Преценета дали искате агент и защо избрах да организирам сватбата си сама?

Основната причина е една – когато някой ме подложи на натиск и сме на различно мнение, често приемам чуждото, за да не спорим. Не съм общувала със сватбени агенти, но от минималния ми допир до тях, реших че не ми се рискува да попадна на настъпателен характер, който да ми казва – е, да, точно като това, което искаш, сааамо ще променим леко еди-кое-си или откровено да се притеснявам дали агентът ме е разбрал аз точно какво искам. Друга причина е, че аз не се доверявам много на непознати и като чуя „абе всичко ще е наред, спокойно/само не се притеснявай“ просто ми писва вътрешния глас – о, не, всичко ще омажат!

Сватбените агенти/агенции в България не извършват всичко вместо вас – те няма как да изберат вместо вас цветята или украсата на масите, но за сметка на това ще ви покажат няколко варианта и ще си изберете един от тях. Това ще ви изведе от моята ситуация – да търся сватбени покани в продължение на 6 часа, но пък ограничава избора ви. Всяко едно от тези неща, наето през сватбена агенция, се оскъпява в различна степен от реалната му цена, затова винаги питайте за цена и ако не ви е неудобно, се пазарете. Имам една приятелка, която успя да си спести немалко пари само защото не я беше срам да пита дали цената не може да се намали.

Сега след като сватбата е зад гърба ми, трябва да ви призная, че разбирам всички със сватбени агенти – това е човек, който ще отнеме голямо напрежение от вас, стига да си паснете и макар и да се оскъпяват нещата, мисля че си струва да бъде обмислен. Аз имах достатъчно време да се подготвя и накрая стресът не беше голям, но пак го имаше. В никакъв случай не смятам, че сватбеният агент е нещо излишно, но си го подберете добре.

Поговорете с годеника си и се разберете каква сватба ще правите

Повечето момичета от малки знаят каква сватба искат – пищна/романтична/с гълъби/в розово/тралала. Но при мъжете не е така. Те си нямат и идея, ама най-малка дори. Седнете и поговорете – кажете му какво си представяте и нека той да каже какво мисли. В крайна сметка макар и всички да повтарят, че булката е най-важна – вие сте избрали да споделите живота си с мъжа до себе си. Сватбата е първото голямо начинание, което ще организирате и преживеете заедно и е редно да бъде уважено и неговото желание. Освен това няма да е зле да го подготвите от самото начало, че организацията (или поне повечето) не се случва за месец, отнема време и усилия от страна и на двама ви и най-важното : ще се плаща и то по много. За всякакви глупости, знайни и незнайни.

Определете си бюджет

Може да си нямате и най-малка идея колко струва една сватба, когато започнете, но си определете бюджет за основните неща и за крайна цифра. При сватбите сметките никога не излизат верни и горещи ви съветвам да си оставите един буфер от 1000-2000 лв за последните 2 седмици. Ако не го изхарчите – супер, но ако се наложи да плащате и вече сте на последните пари в сметката си, ще ви е много неприятно и притеснено. Когато вече започнете да се запознавате с цифри и такси, ще променяте бюджета, но е добре да се придържате към него. Цените в различните градове варират чувствително и съвсем логично сватба в по-малък град, ще ви излезе много по-достъпно, но е възможно изборът ви за всяко едно нещо да е по-ограничен. Преценете внимателно дали ще позволите на родителите да ви помогнат финансово. От една страна децата им се женят и „дето се вика, аз една сватба, ако не направя, защо съм го отгледал?!“, но от друга – когато сте само двама и взимате решение, понякога е трудно, а когато включите и 2 родителски двойки с тяхното мнение, става драма. Ние решихме, че ще направим сватба според възможностите си, но решението ни не е особено популярно. Няма нищо срамно в това родителите да помогнат, стига после да не се получава едно тънко изнудване тип „ние ти дадохме пари, ние също имаме право на глас“.

В допълнение бих искала да отбележа, че ако след година говорите с гостите си, ще обърнете внимание, че те помнят много малко от вашата сватба – или по-конкретно – забавно ли е било, музиката била ли е хубава и дали са се нахранили добре. Ама че вие сте имали орхидеи от Южен Виетнам в цвят на разпъпила зора – моля? Че салфетките ви са били в омбре цвят от лилаво към смарагдово зелено – моля? Че ордовърът е бил с миди, фино комбинирани с киноа и зелен лук – важното е дали им е стигнало. Или че сте дошли с последен джип Мерцедес – тези неща са важни, но не са най-важни. Празникът е, за да му се радвате, а не да давате пари, за да впечатлите разни хора. Ако имате такива около себе си – просто не ги канете. И не си харчете парите за глупости, спестете ги за меден месец!

Преценете къде ще организирате сватбата

При нас е много лесно – и двамата сме от Варна и решението беше очевидно, но сме били на сватба в града на булката, на младоженеца или в града, в който живеят от години. Преценете доколко ще е удобно за семействата ви да пътуват, къде ще ги настаните, дали някой няма да го удари на чест и да се разсърди, че не е в родния град на еди-кого-си. Изберете ли това, ви съветвам да се насочите към избора на ресторант – това е центъра на вашата сватба и после всички други елементи ще бъдат съобразявани с ресторанта.

Нахвърлете бройката гости и започнете да търсите ресторант

Добре е при търсенето на ресторант да имате ориентировъчна бройка. Аз нахвърлих имената на гостите ни и боравих с ориентировъчно число, но идеята е да не кажете – ами имаме 90 гости, а да се окажат 120 и в крайна сметка от ресторанта ви откажат. Били сме в ресторанти, които като чуят над 100 и директно ни съобщават, че не правят такива сватби. Което пък ни улесняваше с избора. Нещо друго, което ние направихме и според мен може да го помислите е – добавете на всеки гост +1, дори и да е сам от вечни времена, не знаете какво ще стане, докато дойде сватбата. Така започвате с една доста голяма бройка, която постепенно намалява. Вместо да започнете с една твърда бройка и хоп, да се налага да добавите маса или две. Какво още да имате предвид при търсенето:

  • Бройката гости и датата вече ги споменах;
  • Размера на залата и пространството за танцуване;
  • Ограничения относно продължителност на сватбата;
  • Каква е цената на куверта и какво включва (обикновено салата, предястие, основно, мезета и сирена, вода и безалкохолна напитка), безплатната дегустация за младоженците е задължителна!
  • Позволяват ли ви да внесете алкохол и каква е таксата за внасянето му (вариантите варира – на човек, на бутилка или твърда сума)
  • Имате ли познати, които да са ходили на сватба в този ресторант и да ви споделят мнение.
  • Колко струва overtime-а? Обикновено кувертът включва запазване на залата за 5 часа – ако започнете в 7, до 12 залата ви е платена. Оттам-нататък ресторантите определят цена за всеки започнат час. Не подценявайте тази сума и помислете колко време бихте искали да продължи сватбата ви.
  • Обърнете внимание и на отношението на управителя на ресторанта, все пак там ще изкарате най-дълго време на сватбата.
  • Един допълнителен разход, който е добре да имате предвид е допълнителната консумация – важно е да се разберете с ръководството на ресторанта какво може и какво не може да си поръчват вашите гости. Допълнителна вода и безлакохолна напитка са в реда на нещата, но втора салата или основно, или нещо извън вашето сватбено меню биха могли да генерират една сериозна сметка на края на вечерта.

Няколко неща, които ме караха да се колебая между различните ресторанти – обърнете внимание на стените на ресторанта, ние се бяхме спряли на един, заради цената, но стените бяха в червено със златни колони, красиво, но не е стилът на сватбата, която искахме. Мокетът също е нещо, което ме караше да зачерквам ресторанти – много е неприятно да танцуваш на мокет с високи токчета. Колони, които пречат на гостите да виждат добре дансинга. Проветряване и климатизация на залата – били сме в зала, които така миришеше на готвено, че после гостите ще се чудят на сватба ли са, или на курбан. Тези неща са дребни и може напълно да ги пропуснете, ако сте притиснати от време и финанси, но е хубаво да ги имате наум.

Аз, лично, след като се избрах ресторанта, си дадох почивка от няколко месеца, защото реших, че всичко друго ще почака. Та така част номер 2 (ако ви е любопитно) ще продължи с всичко останало 😀 Имате коментари, идеи и съвети – споделяйте, моля ви, искам да прочета и вашето мнение и опит 😊

You may also like