Чао 2017 :) резултати от Project Pan предизвикателството ми

Здравейте приятели,

в последния ден на годината реших като повечето хора, че е редно да направя една кратка равносметка. През януари ще има класическите постове за любимите ми продукти през изминалата година, но днес ми се искаше да ви разкажа как премина предизвикателството, което си отправих в началото на 2017 – да изхабя 100 продукта и да купя не повече от 100 продукта. Честно казано, още докато го решавах, не вярвах, че ще се справя. Да изхабиш 100 продукта за една година е изключително трудно, но да купиш не повече от 100 – бройката звучи много висока, но хей, аз имам проблем 😀

След като реших, че трябва поне да опитам, обърнах внимание на бройката изхабени продукти до момента и оставащите месеци – да изхабиш по 7-8-9 продукта месечно е много трудно. Но крайната ми цел беше да съм последователна и да си набия най-накрая в главата колко бавно се изхабява един шампоан, крем за лице и фдт. Точно покрай това предизвикателство осъзнах как най-рядко в блога пиша за фдт-и, но истината е, че тях поне не трупам и тези, които ме разочароват, изобщо не стигат до самостоятелно ревю. Обикновено ги подарявам на приятелка или директно ги изхвърлям, ако са се представили толкова зле. Този път няма да отброявам абсолютно всичко, което съм изхабила, защото нека сме откровени – ако като мен сте икономични потребители, един стандартен крем за лице от 30 мл обикновено ми стига за 4 месеца. Дори маските за лице ми отнемат поне 3-4 месеца да изхабя напълно тубичката – и това при редовна употреба. Затова и се наложи да изхабя разни продукти по начин, различен от основното им предназначение – от типа на агресивен анти-акне крем за лице беше изхабен като анти-акне крем за деколте и гръб. Ако се чудите, още не съм открила достатъчно ефективен продукт, който да бори акнето по тялото. Едно от най-сладките ми постижения през 2017 беше, че успях да изхабя 7 червила – едно-единствено ще бъде подновено, но повярвайте ми, ужасно е трудно и изисква голямо постоянство. В крайна сметка завършвам 2017 с по-малко от 25 червила, което да, пак е голяма бройка, но да не ви казвам колко бяха преди това.

И нека дръпнем чертата – справих ли се?

С най-голямо удоволствие ви съобщавам, че за моя огромна изненада – Да, справих се! Дори по случайност изхабих 101 продукта. Не съм сигурна, че ще си наложа отново подобно предизвикателство, защото пффф, изхабих твърде много продукти, които не харесвах, само защото бяха към края си и исках да си достигна бройката.

А успях ли да не купя повече от 100 продукта?

Хммм, хмм, споменавала ли съм, че по почивки купувам най-много козметика? И че бях на меден месец в Южна Корея? Беше трудно! Беше много, много трудно, защото ако си мислите, че познавате корейската козметика, идете до Корея – познавате върха на айсберга, пълно е с марки, които никога не достигат до европейския или американския пазар, а са абсолютен хит в Азия или дори само в Корея. И тръгнах с полупразен куфар натам, защото освен корейската козметика, бях в рая на канцеларските материали и полу-бабешката, полу-винтидж романтична мека на модата? Нищо че съм 173 и се налагаше да приема, че само XXL ще ми стане.

Но справих ли се,де?

Е, справих се! Но няма да ви лъжа – ако една поръчка от черния петък не се беше изгубила, щях да съм надвишила бройката с 1. В крайна сметка дръпнах чертата на 97 продукта и съм впечатлена. Не вярвах, че ще се случи, но ако не бях пътувала цял месец до другия край на света, резултатът ми щеше да е по-добър. Основно защото с напредването на годината и трудността при изхабяването на продукти, просто не исках да добавям нови, които да си чакат реда.

Да, все още имам доста по-голяма колекция от средната, но ако знаете само колко много продукти раздадох на приятели и изобщо не ми липсват. Доволна съм, щастлива съм с това, което имам и няма да спра да купувам – аз просто обичам козметиката, НО вече пазарувам с много по-ниско темпо и много по-осъзнати интереси (уж).

И така, желая ви щастливо посрещане довечера и ако и вие сте си поставили подобно предизвикателство – кажете как мина и дали имате своите съвети 🙂

You may also like