Разни там гадости: Минерално олио


Отдавна не бях писала нов пост в тази поредица и реших, че му е дошло времето. Този път съм избрала да ви разкажа за mineral oils. Един доста противоречив продукт, както се оказа, страшно много момичета предупреждават, че е вреден за кожата, но се оказва, че си има и много защитници, според които продуктът е очернен в следствие на модния напоследък „изчистен състав на продуктите“.
Аз, самата, също не успях да взема решение дали вреди или е безвреден, проверих из колекцията ми и се оказа, че имам продукти, които съдържат mineral oil и до момента кожата ми не е реагирала по никакъв начин, така че смятам да продължа да ги използвам.

Какво представлява минералното олио?
Минералното олио е естествен продукт без цвят и миризма, добит от петрола, който е минал през неколкократни преработки.
Под какви наименования можете да го откриете:
Mineral Oil, Heavy Mineral Oil, Light Mineral Oil, Deobase, Liqiud Paraffin, Liquid Petrolatum, Paraffin Oil, Petroleum White Mineral Oil, Prolatum Oil, White mineral Oil
В тази статия ще ви представя „за“ и „против“ мненията и ще ви оставя сами да вземете решение:
ЗА отборът:
Започвам с прословутия сайт Paula’s Choice(link), който го е определил със статус „добър“. За тези, които не знаят за какво говоря – Paula Begoun е  Опра в света на козметиката, ТВ водеща и автор на много книги, свързани с козметиката и грижата за кожата. Създава в последствие козметична линия, като цялата й работа – както в телевизията, така и като писател и собственик на козметична линия е да предлага най-добрите и качествени продукти на своите последователи и клиенти. На сайта, на който продава своята козметика, има и допълни отдели, в който Паула прави ревюта на много голям спектър от козметични продукти като подробно обяснява какво в тях помага и какво вреди. Много често прави класации на най-добрите продукти от определен вид, създадени по-скоро според качеството на състава на продукта, отколкото на неговата популярност. Има си и нещо като речник на козметичните съставки, в който накратко обяснява кое какво е и доколко вреди или помага.
Та според Паула, минералното олио е широко разпространена съставка в козметичните продукти, защото не запушва порите (тъй като никога не преминава в твърда форма) и не предизвиква никакви алергични реакции. Минералното олио се счита за най-хидратиращита недразнеща съставка, открита някога. До някаква степен минералното олио може да попречи на кожата да диша, но според Паула това би трябва да прави всеки добър антиоксидант. (бел. авт. Да си призная, това ми прозвуча странно, но цитирам дословно, така че няма да философствам). Минералното олио и петролатум-ът са смятани за едни от най-добрите съставки при лекуване на рани и се нареждат сред едни от най-добрите хидратиращи съставки в козметиката.
Минералното олио се сертифицира или от Американската Фармакопея, или от Британската Фармакопея..Оттам идват и основните съмнения за положителните качества на минералното олио – доколко то е пречистено преди да бъде използвано в козметични продукти?
ПРОТИВ отборът:
Тук ще използвам един друг сайт, който също е много голям критикар по отношение на козметичните съставки, да не кажа, че често ми се струва, че малко го удрят на конспирации. Но това е лично мнение. Говоря за EWG Skin Deep(link) според тях минералното олио е категоризирано като средно към слабо опасно. Опасността от рак е ниска, няма никакви доказани последствия върху репродуктивните способности, докато опасността от алергии е по-скоро средна.
Прочетох много други сайтове и почти навсякъде бяха изразявани опасения за това, че минералното олио запушва порите, пречи на кожата да диша и води до комедони. Някои сайтове споменават, че то не успява да бъде попито в кожата, а остава на повърхността и така симулира хидратация, докато не бъде изтрито от дегримьор или друг почивстващ продукт. Допълнителните му грехове са, че в следствие на това, че пречи на кожата да диша, забавя развитието на клетките и води до преждевременно остаряване на кожата. Но абсолютно никъде не открих да е правено изследване, което да потвърди, че това е канцерогенна съставка и е опасна за здравето ви.
Моето мнение е, че всичко опира до собствената ви кожа по отношение на минералното олио, разгледайте колекцията си, вижте кои продукти го съдържат и си припомнете дали сте забелязали да имате подобни проблеми, когато ги използвате. 
Отново завършвам статията с това, че не претендирам за изчерпателност и 100% достоверност.
Източници:
Continue Reading

Разни там гадости: Сулфати


Продължавам серията за съставките на козметичните продукти и какво всъщност представляват те. Днес избрах да ви представя една друга голяма „звезда” на продуктите за коса – сулфатите. Отново преди да започнем, искам да кажа, че не претендирам за изчерпателност, винаги ще се намери още някой източник 🙂 постарала съм се да систематизирам и обобщя информацията, която открих.

Какво представляват? Сулфатите са популярни химически вещества, използвани в продукти, предназначени да измиват мазни остатъци. Сулфатите са сърфъктанти – продукти, които са повърхностни активни агенти, които намаляват повърхностното напрежение на течностите, за да им позволи да се разпространяват по-ефективно. Сулфатите са съставката, която пени продуктите.
Какво да търсим на етикета? Ammonium Laureth Sulfate (ALS); Sodium Lauryl Sulfate (SLS); Sodium Laureth Sulfate (SLES) and Myreth Sulfate
Колко са разпространени сулфатите? В декоративната козметика за коса – най-вече в шампоаните сулфатите са една от най-често използваните съставки. Напоследък под натиска на потребителите и някои организации на пазара се предлагат и достъпни шампоани без сулфати.
Каква е разликата?Продуктите със сулфати предизвикат пенене и измиват влагата и естествените масла от косата, това води до ефекта „скърцаща от чистота” коса или кожа,  но също така и до пресушаване на косъма. При продуктите без сулфати, продуктът не се пени и усещането е за неизмита коса, защото естествените масла остават по косъма, което в никакъв случай не означава, че косата не е измита.Също така много често хората използват по-голямо количество шампоан без сулфат, точно заради липсата на пяна.
Какви са вредите от сулфатите? Започваме с  Sodium Lauryl Suflate – тази съставка има свойството да изсушава косъма много бързо. Както споменах по-горе той измива от косата влагата и естествените масла. Може да нарани космените фоликули и това да доведе до косопад. Смята се, че е опасен за космените фоликули, особено ако страдате от косопад. Съставката също така е много агресивна към боядисваните коси, тъй като използването й води до по-бързо отмиване на цвета. Sodium Laureth Sulfate е по-мек сърфъктант и не е толкова агресивен колкото Sodium Lauryl Sulfate, но той се използва по-рядко тъй като не се пени толкова добре и не измива достатъчно добре мръсотията. Няма доказани сведения, че Sodium Lauryl Suflate е канцерогенен.   
Още нещо? Добре е да имате едно наум и за продуктите без сулфати. Под натиска на потребителите производителите започват да отговарят на нуждите им, но все още никой не е наясно какви са ефектите на заместителите на сулфатите и доколко те самите са вредни. Не забравяйте, че отговорността за продуктите, които използваме, зависи от нас.
Източници:
http://www.za-kosa.com
http://www.buzzle.com /articles/are-sulfates-bad-for-hair.html
http://www.livestrong.com/article/159171-the-disadvantages-of-sodium-laureth-sulfate/
Continue Reading

Разни там гадости: Парабени



От известно време (разбирайте от 2004) отвсякъде ни заливат предупреждения да внимаваме с парабените. Нямам позната жена, която да не знае, че трябва да се пази от парабените. Понякога когато питам приятелки какъв пост би им бил интересен, те казват – ами някоя хубава козметика, ама без парабени. Доста дълго време просто избягвах парабените, без да знам защо точно ги избягвам и реших, че е време да разбера.

Ето и накратко какво аз знам за парабените. Не претендирам за изчерпателност и 100 % достоверност, цялата информация съм събрала от интернет, а всички знаем, че е добре да си имаме едно наум, когато иде реч за интернет: 

Какво представляват парабените?
Парабените са химикали със сходна молекулна структура. Четири от тях се използват много често в козметиката: ethylparaben, butylparaben, methylparaben and propylparaben. Метил и пропил парабенът са най-разпространените. Парабените са често срещана част от състава на козметичните продукти, които съдържат в себе си голямо количество вода, като шампоани, балсами, лосиони, продукти за почистване на лицето и тялото, скръбове и т.н. като основната им цел е да не позволяват размножаване на микробите. На практика те поддържат продуктите ви по-чисти от микроби, абсорбират се през кожата, кръвта и храносмилателната система, което позволява и по-дълъг живот на продуктите.
Какво да търсите на етикета на продуктите?
Ethylparaben, butylparaben, methylparaben and propylparaben и всяка химична съставка, която завършва на  -paraben“.
Колко са разпространени?
В тестовете от урина на почти всички американски граждани са открити следи от парабени, като при жените стойностите са по-високи отколкото при мъжете.
Откъде започна всичко?
През 2004 година английският изследовател на ракови заболявания д-р Филипа Дарбри прави изследване за наличието на парабени в злокачествените тумори на пациентки, страдали от рак на гърдата. Открити са пет различни вида парабени при 19 от 20-те изследвани пациентки. Тъй като изследваните хора са изключително малко на брой – 20 – много научни организации отхвърлят резултатите като несъществени. Но важното е друго – че откритите парабени са били абсолютно непокътнати в тялото, т.е. то не е успяло да ги усвои по никакъв начин, което е индикация, че химикалите могат да навлязат през кожата и да се натрупат в тъкан от млечната жлеза. По-скорошно изследване е открило високи нива на парабени в axilla quadrant, което е частта на гърдите, най-близко до подмишницата. Това е мястото, на което най-често се открива рак на гърдата.
 Една основна слабост на изследването на д-р Дарбри е, че тя е изследвала единствено тъкан от тумор, а не и от здрави клетки, за да провери нивото на парабени в тях. Т.е. би могло и в здравите клетки да има същото ниво на парабени, но те въпреки това да бъдат здрави.
Кои са доказаните вреди от парабените?
Усложнения на ендокринната система : едно от най-сериозните съображения по отношение на парабените е, че те доказано вредят на нормалното функциониране на хормоните, а това води до повишен риск от рак на гърдата и проблеми с репродуктивността. Парабените имитират естрогена, като се свързват с естрогенните рецептори по клетките. Също така те повишават експресията (силата, с която се проявяват гените) на гени, обикновено регулирани от естрадиола (естествена форма на естроген); тези гени карат клетките на рака на гърдата да растат и да се увеличават. Тъй като парабените се използват основно, за да убиват бактерии в продукти, на основата на вода, те притежават известно количество токсичност.
И за да не звучи толкова страшно
Въпреки че парабените имитират естрогена, те имат много по-ниска активност, отколкото естествено създадения в тялото естроген. В изследване от 1998 е открито, че най-мощният парабен – бутилпарабен – има от 10 000 до 100 000 пъти по-ниска активност от естествено създадения в тялото естрадиол (вид естроген).
Честно казано, докато събирах тази информация и я оформях, всичко ми звучеше доста плашещо. Бях готова да изхвърля абсолютно всичките си продукти, съдържащи парабени. Но в последствие реших, че не е добре да се вярва сляпо на всичко, което е написано. Например според Cosmetic Ingredient Review парабените могат да представляват до 25% от състава на даден продукт и чак след това стават вредни, докато обикновено в повечето продукти те представляват от 0,01% до 0,3%. Има много лекари и дерматолози, които ни уверяват, че парабените са безвредни, има и други, които се кълнат в продуктите, изчистени от парабени.
 Всеки избира в какво да вярва. Солариумите също са доказано вредни, но момичетата продължават да ги използват, нали така? Аз лично, следя за състава на продуктите, които използвам и като цяло откривам много продукти без парабени. Не ми пречи да се ограничавам в търсенето на изчистени продукти, но понякога има даден лосион за тяло или сенки за очи, които така ме грабват, че си позволявам да си ги купя, въпреки парабените.
 А какво е вашето мнение по въпроса? Ще се радвам да го споделите.

Източници:
http://www.fda.gov /U.S. Food and Drug Administration/

http://www.realsimple.com
http://safecosmetics.org

 

Continue Reading